Ribes nigrum

Ribes nigrum
černý rybíz
černý rybíz
VZRŮST | střední keř |
---|---|
BĚŽNÁ VÝŠKA | 1-2m |
BĚŽNÁ ŠÍŘKA | 1-2m |
KATEGORIE LIST | listnatý opadavý |
BARVA LISTŮ |
![]() |
KATEGORIE KVĚT | nevýrazné květy / nekvete |
NÁROKY NA SLUNCE | slunce a polostín |
USDA zóna (nejnižší) | 3 (do -40°C) |
KÓD ZIMNÍ OCHRANY | |
PRO ZÓNY 5+6 |
![]() |
PRO ZÓNU 7 |
![]() |
ZAŘAZENA DO KATEGORIÍ | Ovoce |
HISTORIE
Černý rybíz je známé a oblíbené bobulovité ovoce, pocházející ze střední a severní Evropy. Je velice mrazuvzdorný a odolný pro většinu států světa, kde jsou chladné zimy, přesto se pěstuje hlavně u nás. Například v USA byla jeho výsadba a další pěstování počátkem 20.století zakázána, neboť byl označen za jednoho z hlavních přenašečů závažné choroby ohrožující další hospodářské plodiny. Tento zákaz byl oficiálně zrušen až ve státě New York v roce 2003, po němž následovaly další a díky čemuž zde nyní zažívá svůj velký comeback. Ve Velké Británii byl černý rybíz důležitým zdrojem vitamínu C hlavně během druhé světové války, kdy byl nedostatek dováženého ovoce s jeho obsahem, zejména citrusů, a jeho pěstování bylo podporováno vládou. Od té doby se stal jedním z nejběžnějších zdrojů vitamínu C v podobě sirupů, šťáv a džusů.
POPIS ODRŮD
nigrum – základní druh černého rybízu nese středně velké plody purpurově černé barvy, nasládlé, mírně ostré chuti, ostrost se vytrácí při úplném vyzrání bobulí a jejich změknutí, hrozny s plody mají 3-5 kvalitních bobulí. Roste středně silně a dozrává v srpnu.
Ben Sarek je častá odrůda černého rybízu se středně velkými plody vynikající sladké chuti. Je odolný proti padlí. Dozrává postupně již od poloviny července. Plody jsou pevné a dobře se sklízejí. Plodnost je spolehlivá a vysoká. Jedná se o kompaktnější odrůdu dorůstající cca 1,5m.
Ometa tvoří středně dlouhé hrozny sladkých a šťavnatých plodů, které dozrávají ve druhé polovině července. Je velmi odolný chorobám a plodí pravidelně a spolehlivě.
Titan/Titania je raná odrůda černého rybízu, dozrávající již od poloviny července (podle počasí). Tvoří o něco delší hrozny než základní druh s většími bobulemi. Chuť je výrazná s rovnocenným poměrem sladkosti a kyselosti. Růst je poměrně robustní a pevný a plodnost spolehlivá.
PĚSTOVÁNÍ
Plody jsou sytě purpurové až téměř černé bobule o průměru cca 1 cm, uspořádané v krátkých, víceméně řídkých hroznech. Keř připomíná červený rybíz, ale má větší listy, které jsou výrazně aromatické při dotyku. Není náročný na pěstování. Postačí mu i chudší zem, ale nejlepší plody získáte v živné, dobře propustné, přednostně vlhčí zemi na plném slunci nebo částečném polostínu. Černý rybíz nasazuje nejvíce plodů na ročních výhonech, proto je dobré v létě po sklizni seříznout odplozené větve k zemi, kde již vyrůstají nové, které stihnou do zimy zesílit tak, aby v dalším roce bohatě plodily. Tento způsob zaručuje nerozvětvené pruty, které mají dostatek slunce na kvalitní dozrání veškerého ovoce. Od poloviny jara do začátku léta mohou trpět na nálety mšic. Jejich přítomnost poznáte zkrabacenými listy. Včas rostlinu ošetřete, nejraději nějakým biologickým přípravkem, protože už od poloviny léta dozrávají plody. Plodí okamžitě a plné plodnosti se dočkáte cca 3.rokem od výsadby. U nás plně mrazuvzdorný.
Poslední revize 15-02-2011; 20-02-2019
VELIKOSTI A CENY
Vysvětlivky
|