Aronia x prunifolia 'NERO'

Aronia x prunifolia 'NERO'
černý jeřáb, arónie
černý jeřáb, arónie
VZRŮST | střední keř |
---|---|
BĚŽNÁ VÝŠKA | 1.5-2m |
BĚŽNÁ ŠÍŘKA | 1-2m |
KATEGORIE LIST | listnatý opadavý |
BARVA LISTŮ |
![]() |
KATEGORIE KVĚT | nápadné květy |
BARVA KVĚTŮ |
![]() |
DOBA KVETENÍ | květen - květen |
NÁROKY NA SLUNCE | slunce a polostín |
USDA zóna (nejnižší) | 3 (do -40°C) |
KÓD ZIMNÍ OCHRANY | |
PRO ZÓNY 5+6 |
![]() |
PRO ZÓNU 7 |
![]() |
ZAŘAZENA DO KATEGORIÍ |
Ovoce Opadavé listnáče |
V poslední době jsou čím dál populárnější méně známé druhy ovoce, zejména díky rozmanitosti chutí, které nabízejí a samozřejmě i díky jejich pozitivnímu vlivu na naše zdraví. Arónie, nebo také temnoplodec, je z čeledi růžovitých stejně jako jeřáb, kterému se jeho
plody podobají, proto se mu v češtině přezdívá černý jeřáb.
Nero je slovenská odrůda černého jeřábu s velkými plody i listy. Jsou asi dvakrát tak velké jako kuličky černého rybízu, pevné, měknou až po prvních mrazech a množství vitamínu C jim dodává pikantní chuť. Dají se zpracovávat stejně jako jedlé jeřabiny nebo rybíz: buď čerstvé do ovocných salátů či pohárů, nebo zpracovávané na výborné kompoty, marmelády, šťávy a vína, dají se i dobře sušit, aniž by podléhaly plísním. Plody lze sklízet postupně od září do konce října, neboť zralé vydrží dlouho na rostlině, kde se nekazí.
Černý jeřáb je nižší až střední keř o výšce 1,5-2m, nebo bývá roubovaný na polokmínek. Listy jsou sytě až temně zelené, lesklé, což z něj činí velmi atraktivní keř do živých plotů. Bonusem je jeho podzimní zbarvení s barvami od temně oranžové po zářivě karmínově červenou. Je samosprašný a nepotřebuje stříhat, není-li pěstována v živém plotu. Je nenáročný na půdu a zcela mrazuvzdorná do cca -37°C.
Poslední revize 15-03-2014
plody podobají, proto se mu v češtině přezdívá černý jeřáb.
Nero je slovenská odrůda černého jeřábu s velkými plody i listy. Jsou asi dvakrát tak velké jako kuličky černého rybízu, pevné, měknou až po prvních mrazech a množství vitamínu C jim dodává pikantní chuť. Dají se zpracovávat stejně jako jedlé jeřabiny nebo rybíz: buď čerstvé do ovocných salátů či pohárů, nebo zpracovávané na výborné kompoty, marmelády, šťávy a vína, dají se i dobře sušit, aniž by podléhaly plísním. Plody lze sklízet postupně od září do konce října, neboť zralé vydrží dlouho na rostlině, kde se nekazí.
Černý jeřáb je nižší až střední keř o výšce 1,5-2m, nebo bývá roubovaný na polokmínek. Listy jsou sytě až temně zelené, lesklé, což z něj činí velmi atraktivní keř do živých plotů. Bonusem je jeho podzimní zbarvení s barvami od temně oranžové po zářivě karmínově červenou. Je samosprašný a nepotřebuje stříhat, není-li pěstována v živém plotu. Je nenáročný na půdu a zcela mrazuvzdorná do cca -37°C.
Poslední revize 15-03-2014
VELIKOSTI A CENY
Vysvětlivky
|