Pyrus pyrifolia 'KUMOI'

Pyrus pyrifolia
Pyrus pyrifolia 'KUMOI'
nashi, japonská hruška
VZRŮST nízký strom
BĚŽNÁ VÝŠKA 3-5m
BĚŽNÁ ŠÍŘKA 1.5-3m
KATEGORIE LIST listnatý opadavý
BARVA LISTŮ zelená
KATEGORIE KVĚT nápadné květy
BARVA KVĚTŮ bílá
DOBA KVETENÍ duben - květen
NÁROKY NA SLUNCE slunce
USDA zóna (nejnižší) 5b   (do -27°C)
KÓD ZIMNÍ OCHRANY  
PRO ZÓNY 5+6 Kód zimní ochrany zóna 5+6
PRO ZÓNU 7 Kód zimní ochrany zóna 7
ZAŘAZENA DO KATEGORIÍ Ovoce
náhled foto
Nashi, nebo počeštěně naši, je velice atraktivní a exotikou vonící ovoce, které se v českých supermarketech prodává za nehorázné ceny, což naprosto nedává smysl, když víme, jak bohatě a každoročně jeho stromy plodí. Tak proč si je nevypěstovat snadno na zahradě? Jedná se o strom podobný hrušním s pěstebními nároky jabloně a netrpí (alespoň doposud) na rez hrušňovou. Plody jsou kulaté až zploštělé, malé i větší a dozrávají do světle zelené až sytě žluté barvy – podle odrůdy. Konzistence dužiny je příjemně křehká a chuť se popisuje jako medová hruška: je sladká a voňavá, ale mírnější chuti, takže i ti, kterým hrušky nedělají dobře, si na ní mohou pochutnat. Nemají ani náznak kyselosti jablek.

Odrůda Kumoi ovoce nashi nese středně velké plody přibližně od poloviny září. Jsou zploštěle kulaté, pevné, mají tužší, tmavě pískovou až bronzovou slupku při úplném dozrání. Dužina je téměř bílá, velice šťavnatá a sladká s lehce exotickým aroma vanilky. Pro jemnější a voňavější plody s více vybarvenou slupkou počkejte na konec zrání. Plodí bohatě a spolehlivě a plody na stromě vydrží poměrně dlouho, aniž by se kazily. Skladovatelnost není moc dlouhá, proto je výhodou, že je můžete konzumovat rovnou ze stromu. V lednici vám vydrží několik týdnů. Pro delší skladování je zapotřebí profesionální skladovací zařízení.

Pozor na vosy – jakmile začnou nashi dozrávat, sladkost plodu je láká a začínají nalétávat a poškozovat plody, stejně jako být při sběru na obtíž až nebezpečné. Stačí na strom zavěsit malé pet-lahve s trochou piva – vosy jsou alkoholičky, takže pivu dají přednost a uchlastají se k utopení.

Kvete nastejno s hrušněmi, které potřebuje jako opylovače, aby byla dobrá úroda. Nashi roste velice dobře, vzpřímeně a pro pevný stromek je můžete stříhat stejně jako jabloně – na konci zimy zakraťte dlouhé vlky na pevnou kostru, ale není to nutné. Protože plodí poměrně hojně, začátkem léta trochu proberte plody, ať vám na stromě zůstanou jen ty dobré, které dozrají do sladkosti a velikosti. Nemá přílišné nároky na půdu, pouze nesmí být podmáčená. Pro nejlepší výsledky ji pěstujte ve středně živné, vlhké ale dobře propustné zemi na plném slunci. Výborná mrazuvzdornost do min. -27°C.

Poslední revize 24-10-2018
VELIKOSTI A CENY
MOMENTÁLNĚ NENÍ V PRODEJI


NEMÁME ROSTLINU SKLADEM? ZKUSTE PODOBNOU:
Pyrus pyrifolia 'HOSUI'
Vysvětlivky
  • STANDARD - Rostliny této kategorie jsou 1.jakosti s hustotou větví a celkovou šířkou přiměřenou věku a způsobu pěstování v kontejnerech.
  • DE LUXE - Do této kategorie patří speciálně vybrané kusy, které na svůj věk a výšku mají velmi husté větvení a celkový luxusní vzhled, zpravidla díky pravidelnému stříhání nebo jiné speciální péči.
  • EXTRA - Tyto rostliny jsou již velmi rozrostlé a věkově zralé se solitérním vzezřením.
  • HOBBY - Hobby rostliny jsou stejně kvalitní jako naše běžná standard kvalita, ale jsou mladší a tím pádem menší a levnější.
  • KEŘ - dřevina, která houstne zejména větvemi rostoucími od země.
  • STROM - kmenová dřevina s korunou, kdy kmen má výšku 190-210 cm, není-li v popisu uvedeno jinak. Za obchodní velikost se u stromů považuje obvod kmene ve výšce 1m.
  • POLOKMEN, MINIKMEN - kmenová dřevina s nižším kmenem než má strom, výška kmene je uvedena v popisu velikosti.
  • ZAVĚTVENÝ OD ZEMĚ - znamená dřevinu, která neroste jako klasický keř, ale má kmen a větve se objevují již od země a pokračují vzhůru podél kmene.
  • u TRAV a TRVALEK se většinou uvádí průměr květináče nebo průměr trsu, čímž se odkazuje na hustota trsu.
VZROSTLÉ ROSTLINY nad 150 cmsolitéry, clonící a plotové keře

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookies - podrobnosti naleznete zde . Dalším používáním tohoto webu beru tuto informaci na vědomí ROZUMÍM.