Zahrada v minizáhonech - Realizace

Zahrada v minizáhonechléto 2008

Zahradničení u tohoto domu bylo velice zajímavé a určitě může posloužit jako povzbuzení pro ty, kdo mají obavu, že na malém místě toho moc neporoste. Majitel domu a zejména jeho manželka byla přesvědčená o tom, že nejenže je dosavadní stav neuspokojivý, ale že využitelná plocha je dostatečná pro vytvoření ne ledajaké zahádky, ale něčeho daleko krásnějšího, bohatého a kypící tvary, barvami a květy, přestože většina plochy je během dne zastíněná buď zdí domu nebo zděným plotem. To byla výzva. A už další rok po výsadbě bylo zřejmé, že rostlinám se na místě daří mají se skvěle k bujnému růstu.

obrazek_1
Při příchodu na pozemek bylo jasné, že předchozí zahradník plochu zřejmě podcenil a použil spíše obyčejnější rostliny. Možná proto, že jim nedával velkou šanci, možná taky proto, že mu to bylo jedno. Výsledek tomu odpovídal.
obrazek_2
Dobrým nápadem byly zakrslé borovičky, ale bylo potřeba jim dám smysl a zakomponovat je do celkově jinak stavěného designu, kde vyniknou jak ony tak i rostliny odlišného habitu.
obrazek_3
A ještě jeden dobrý nápad jsme ponechali původní - mřížky s hlohyní šarlatovou. Její zářivě oranžové a žluté plody na podzim dokáží zahradu krásně rozsvítit.
obrazek_4
Tak jsme nechali zahradu vykvést ... hortenzie, kalokvět, pieris, na zjemnění mezi to kapradiny na ozelenění zdí střihanolistý břečťan.
obrazek_5
Barvy jsou v zahradě přítomny i mimo hlavní dobu kvetení ostatních rostlin. Tento japonský javor je i v polostínu stále temně vínový a zeleň kolem má několik odstínů a v mnoha případech i pestré listy.
obrazek_6
Výsadba je hustá, ale neměla by bránit v chůzi, takže čas od času se něco přistřihne, aby se stále dalo volně procházet a hlavně běhat - dětí se zde vystřídá dost.
obrazek_7
Majitelka si velmi oblíbila břečťany, proto se objevují na více místech. Ať už tyto popínavé, velkolisté ...
obrazek_8
obrazek_9
... nebo tato nízká, keřová forma kavkazkého břečťanu s názvem "Arborescens".
obrazek_10
obrazek_11
obrazek_12
obrazek_13
Květy se objevují postupně během celého roku. V létě to jsou třeba hortnezie Endless Summer®.
obrazek_14
Mamota Bull´s Eye
obrazek_15
Lilie Tiger Play®
obrazek_16
hlohyně
obrazek_17
kalokvět
obrazek_18
pieris Rosalinda
obrazek_19
obrazek_20
I když je zahrada přitisklá ke zdem, nabízí mnoho zeleně, která těší majitele domu a zahrady. Tato poslední fotografie je montáž dvou fotek (bohužel ještě nemám panoramatický foťák :-), kde je vidět, jak spolu obě části fungují a kolik dokáží nadělat radosti.
VZROSTLÉ ROSTLINY nad 150 cmsolitéry, clonící a plotové keře

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookies - podrobnosti naleznete zde . Dalším používáním tohoto webu beru tuto informaci na vědomí ROZUMÍM.