Sídlo firmy AmerSec Praha - Realizace

Sídlo firmy AmerSec Prahaprosinec 2015

Zeleň u firemních a administrativních budov mě zajímala již od doby, kdy jsem jezdil jako tehdejší obchodní zástupce do Anglie, zejména Londýna, kde jsou plochy vytyčené pro zeleň počítané nikoli na metry ale centimetry čtvereční a přeci i na tak omezeném plácku dokázali tamní zahradní designéři vytvořit nádherný a poutavý kousek přírody přímo v centru velkoměsta. Hltal jsem ty kombinace zejména stálezelených dřevin a snažil se pochopit jejich pojetí. Uznávám, že tato inspirace mi přidělala nejednu vrásku, protože množství z rostlin tam užitých nebylo vhodných pro naše klima, přesto jsem si dal tu práci a nahradil vše, co mi přišlo zajímavé a užitečné těmi, které u nás rostou vesele a bez problémů. Proto mě těší každá zakázka korporátního investora, který chce opravdu investovat a nikoli pouze ‚něco zeleného tam strčit‘.

Majitelka této firmy je naší zákaznicí již pár let a poté, co ji nadchla naše práce na její domácí zahradě, nás oslovila i tentokrát, když se rozhodla přestěhovat firmu do nových prostor ve Vestci u Prahy. Zdejší business park je poměrně úhledný a místy i zelený, ale budova, kterou si pořídila ona, měla výsadbu toho nejlevnějšího rázu, navíc rozrostlou do obludných křovišť, což nedělalo ani parádu ani účel. No uznejte, co lepšího nás mohlo potkat, než se poprat s vyčpělým roštím á la 80tá léta?

obrazek_1
Zdejší business park je poměrně úhledný a místy i zelený, ale budova, kterou si pořídila ona, měla výsadbu toho nejlevnějšího rázu, navíc rozrostlou do obludných křovišť, což nedělalo ani parádu ani účel. No uznejte, co lepšího nás mohlo potkat, než se poprat s vyčpělým roštím á la 80tá léta?
obrazek_2
Trávníky neudržované a něco jako živý plot podél zdí již nová majitelka nechala razantně sestříhat motorovou pilou a bude je udržovat ve výšce pod spodní hranicí oken.
obrazek_3
Cihličková fasáda mi Anglii docela připomínala a už jsem se těšil, co investorce nabídnu, aby celá budova dostala nový život. Hlavně bylo potřeba ozelenit tyto hladové stěny.
obrazek_4
A samozřejmě doplnit vyprázdněné plochy, ze kterých jsme vydobyly všudypřítomné skalníky a jalovce.
obrazek_5
Původních rostlin moc nezbylo, ale to, co zůstalo na místě, stálo za zachování - nádherná borovice a několik zakrslých modrých smrčků.
obrazek_6
Toto pusto, prázdno a nepěkno muselo prostě vykvést - vstup do firmy stejně jako parkoviště pro hosty musí být krásné a živé.
obrazek_7
Zkuste si vzpomenout, když jste naposledy byli na nějakém jednání, pohovoru nebo třeba návštěvě kamaráda v jeho práci, jestli vás upoutal exteriér jeho pracoviště - ať už kladně nebo negativně.
obrazek_8
... a zde si prosím panstvo odloží své kuřivo, rukulíbám a jdu dál jakoby nic ...
obrazek_9
Prostě jsme se dali do práce, aby to vypadalo. Takže k hladovým zdem stromy a keře stálezeleného portugalského vavřínu.
obrazek_10
A ne jeden, ale hned celá řada, pěkně cik cak - strom a keř, aby až se rozrostou, pěkně a zároveň důstojně zazelenily průčelí.
obrazek_11
Samozřejmě na obou stranách ve stejném stylu.
obrazek_12
Teď přijde na řadu hlavní vchod - nová a impozantní zeleň dokola kolem, přesto s mírou.
obrazek_13
Rododendrony, v zimě červený nebeský bambus, úzkolisté pierisy a hebe ...
obrazek_14
... a samozřejmě to nejhezčí hned vedle hlavních vstupních dveří: stáezelená magnólie.
obrazek_15
A do popředí nějaké nové cesmíny, ať jsou na zimu plné červených kuliček.
obrazek_16
Teď je vstup jako vymalovaný a přitom důstojný. Mimochodem - ještě jsem nezmínil tu důležitou informaci, že si prohlížíte prosincové fotky. Takhle krásně zelená je ona zahrada po celý rok.
obrazek_17
A protože paní majitelka má ráda kytičky stejně jako my, našli jsme i místo pro bezva vychytávku - v zimě kvetoucí čemeřice.
obrazek_18
Jejich skvostné květy se derou ze země opravdu od Vánoc až do března a u některých odrůd zdobí trs ještě v dubnu květy.
obrazek_19
K cihlové fasádě se samo sebou hodí růžová ...
obrazek_20
... ale i bílá je fajn a kvete už před vánočními svátky, když je teplý nástup zimy.
obrazek_21
Realizaci jsme si užili a investorka byla nadšená. Fotek dělala více než my. Ještě jsme upravovali vnitřní část zahrady, ale o té až někdy příště.
VZROSTLÉ ROSTLINY nad 150 cmsolitéry, clonící a plotové keře

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookies - podrobnosti naleznete zde . Dalším používáním tohoto webu beru tuto informaci na vědomí ROZUMÍM.